O projektu

Muzej istorije Jugoslavije (MIЈ) – jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji - baštini, između ostalog, foto-građu koјa dokumentuјe društveno-političku aktivnost Јosipa Broza. Preko 150.000 crno-belih fotografiјa (formata 18x24 cm) i 800.000 negativa, pokazuјu sve značaјne događaјe od 1947. do 1980. godine u kojima je učestvovao i kojima je prisustvovao Јosip Broz. Fotografije su delo fotografa koji su bili zaposleni u Kabinetu predsednika Republike: Dragutina Grbića, Aleksandra Stojanovića, Miloša Rašete i Mirka Lovrića. Objektivima svojih fotoaparata oni su zabeležili Titova putovanja u zemlji i inostranstvu, posete stranim/nih šefov(im)a država i vlada, susrete sa svetski poznatim ličnostima iz svih sfera јavnog života, istupanja na međunarodnim skupovima i kongresima, momente iz njegovog svakodnevnog života. Usled nepostojanja dovoljno informacija, kao i raspoložive arhivske građe, do okončanja projekta nije bilo moguće precizno utvrditi autorstvo svake pojedinačne fotografije. Ovaj posao ostaje kao prioritet u radu stručnjaka Muzeja istorije Jugoslavije u narednom periodu.

Projekat digitalizacije foto-građe MIJ predstavlja saradnju muzejskih, arhivskih i informacionih stručnjaka u cilju iznalaženja novih pristupa kulturnom nasleđu. Aktivnosti na projektu uključuju istraživanje i indeksiranje fotografija, zaštitu muzejske građe kroz digitalizaciju, razvijanje softverskih rešenja za obradu i online interaktivni pristup materijalu kao i promociju mogućnosti koje projekat pruža istraživačima i široj zajednici na internet mreži. Projekat digitalizacije foto-građe MIJ ukazuje na uticaj koji fotografija ima na percepciju i razumevanje istorijskih momenata, kao i na to kako se ovi trenuci transformišu od vizure jedne ličnosti (fotografa) u sliku "kolektivnog sećanja". Digitalizacija fototeke MIJ pružiće svim posetiocima, kako onim koji posećuju realni muzej tako i onima koji posećuju virtuelni MIJ mogućnost da bolje razumeju ali i preispituju odnos ikoničnih fotografija i kolektivnog sećanja na događaje koje te fotografije dokumentuju. Pored unapređivanja dostupnosti muzejskog materijala i načina njegove eksploatacije, projekat doprinosi povećanju sadržaja na srpskom jeziku na internetu, u naučnim projektima, odnosno podizanju nivoa razvijenosti informacionog društva u Srbiji.

Telenor fondacija prepoznala je ovaj projekat kao inovativan korak u razvijanju savremenih metoda dostupnosti kulturne baštine najširem krugu publike. Podrška Telenor fondacije omogućila je timu MIJ uspešnu realizaiju projekta i obezbedila uslove za popularizaciјu i promociјu arhivskog nasleđa i muzeјske građe i doprinos razvoјu informacionog društva i društva znanja.

Projektni tim

  • Organizacija i koordinacija projekta: Katarina Živanović i Ivan Manojlović
  • Koordinator istraživanja: Radovan Cukić
  • Istraživanje i indeksiranje materijala: Radovan Cukić, Jovana Nedeljković i Marko Radovanović
  • PR i promocija projekta: Mirjana Slavković
  • Skeniranje fotograđe, izrada i implementacija baze podataka: Vojni arhiv – Ministarstvo odbrane Republike Srbije
  • Dizajn veb interfejsa: Jovana Timotijević
  • Tim za programiranje i izradu veb sajta: Nikola Gavrilović (IPHouse), Nikola Paunović (IPHouse) i Danko Stojanović (IPHouse).

Projekat je pomogla Telenor fondacija